Νίκος Μπελαβίλας από τα Καμίνια: Πρώτος στόχος ο δεύτερος γύρος, δεύτερος στόχος η δημαρχία

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία του υποψήφιου δήμαρχου Πειραιά, Νίκου Μπελαβίλα, το απόγευμα της Πέμπτης στα Καμίνια.


Από τη μια η επέτειος της δολοφονίας του Πειραιώτη βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, από την άλλη οι μνήμες του υποψήφιου δημάρχου από τους Καμινιώτες συγγενείς και φίλους που αγωνίστηκαν από την πρώτη έως την τελευταία μέρα της ζωής τους στην Ελλάδα αλλά και στην ξενιτιά για έναν καλύτερο κόσμο.

Παράλληλα ιδιαίτερα τιμητική ήταν η αναφορά του κ. Μπελαβίλα στον Νίκο Λεγάκη και στον Θοδωρή Δρίτσα που «μας έμαθαν, να μην έχουμε κόμπλεξ, να μην μετράμε  τους ανθρώπους με αριστερόμετρο - ούτε βέβαια με ολυμπιακόμετρο, αν είναι για το καλό του τόπου μας». Στάθηκε στην αδιαφορία όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών αρχών για τα Καμίνια θυμίζοντας ότι έχει να γίνει κάτι εκεί «από την εποχή του Γιάννη Παπασπύρου», εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια δηλαδή.

Όμως ο υποψήφιος δήμαρχος έδωσε έμφαση σε όσα λέγονται για υποχρεωτική διάθεση σταυρωμένων – σε ένα συγκεκριμένο όνομα – ψηφοδελτίων προς όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους συγκεκριμένου συνδυασμού.  «Εξευτελίστηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αφού τους απέσπασαν υπογραφές, τους φόρτωσαν για πρώτη φορά στην εκλογική μας ιστορία με μονοσταυρωμένα ψηφοδέλτια. Το ανέχονται-ξέρετε τι είναι να δίνεις στη μάνα σου το ψηφοδέλτιο, στους πελάτες σου, στους μαθητές σου, στα παιδιά σου, ένα  ψηφοδέλτιο και να του λες, θες δε θες για να με σταυρώσεις πρέπει να σταυρώσεις υποχρεωτικά πρώτα έναν άλλον. Και επειδή δεν σε εμπιστεύονται αυτό είναι το ψηφοδέλτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη όμως έμφαση έδωσε στις αφίσες του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μώραλη στις οποίες «τον πλαισιώνουν σημαίες, πρώτη του Ολυμπιακού, κρυμμένη από πίσω της, δεύτερη η ελληνική σημαία, και από πίσω της όχι κρυμμένη, αλλά κυριολεκτικά χαμένη η σημαία με τα εμβλήματα του Δήμου. Τις τριήρεις της ναυμαχίας που γέννησε την πόλη μας στην αρχαιότητα, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας». Για να συνεχίσει με νόημα:  «Αυτό πράγματι πειράζει. Είναι ύβρις προς την πατρίδα μας, είναι ύβρις προς την πόλη μας, είναι ύβρις προς τον Ολυμπιακό. Κύριε Μώραλη, μας το μάθανε στο Δημοτικό Σχολείο. Η σειρά δεν είναι αυτή» ενώ μιλώντας για τις προνομιακές σχέσεις του απερχόμενου δημάρχου τόνισε: «Είναι όμως λογικό, αν μπορούσαν θα ανέμιζαν και τις σημαίες ευκαιρίας, όπως τις ανεμίζουν στα καράβια τους. Πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τον Πειραιά, πάνω και από τον Ολυμπιακό».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των Καμινιωτών ο κ. Μπελαβίλας χαρακτήρισε την ευρύτερη περιοχή της οδού Πειραιώς «σημάδι ανικανότητας» και στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά του υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία, υποψηφίου δημάρχου, Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος αντέγραψε ουσιαστικά το πρόγραμμα της παράταξης «Πειραιάς για όλους». Και αυτό παρά το γεγονός ότι «δεν μπορεί να ξεφύγουν από τα κομματικά στεγανά οι προτάσεις του». Και διερωτήθηκε ο ο υποψήφιος δήμαρχος: «Κομματικές είναι οι προτάσεις για το κυκλοφοριακό; Τότε γιατί τις αντέγραφε χθες λέξη προς λέξη στον Χατζηνικολάου. Κομματικές είναι οι προτάσεις για ανοικτά σχολεία. Τότε γιατί τις εφάρμοσε ο κύριος Καμίνης. Κομματικές είναι οι προτάσεις για να μη γίνει το Mall. Τότε γιατί το πρότεινε όλος ο εμπορικός κόσμος και ο κύριος Κορκίδης. Κύριε Βλαχάκο, δεν έχετε δυστυχώς ούτε προτάσεις – για τον Πειραιά, ούτε συμβούλους να σας γράψουν, ούτε καν μπορείτε να απαντήσετε σοβαρά στις δικές μας.  Γιατί ο σύμβουλος σας-φοβάμαι πως είναι σκληρός οπαδός του κυρίου Μητσοτάκη: Α αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα απορρίπτουμε. Προσέξτε το γιατί κινδυνεύετε σε λίγο να μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του Δήμου, κατάργηση της 13ης σύνταξης, 12ωρο και 7ήμερο».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στις προτάσεις του «Πειραιά για όλους»: «Οι προτάσεις μας είναι όλη η πόλη», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα «130  εκατομμύρια της Περιφέρειας από τα οποία το 30% στις βόρειες γειτονιές». Και δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα απαξίωσης που επικρατεί σήμερα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, είπε: «Περισσότεροι από το 1/3 του πληθυσμού έχει αφήσει τον Πειραιά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το ανακαλύψαμε από τους εκλογικούς καταλόγους. Ούτε μετά τον βομβαρδισμό του '44»!

«Είμαστε εδώ, είμαστε από εδώ», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπελαβίλας ολοκληρώνοντας την ομιλία του για να πει: «Θα μείνω εδώ όπως έμεινα όλη μου τη ζωή, δεν θα εξαργυρώσω την ψήφο σας, με βουλευτική ή υπουργική έδρα. Ολόκληρη την τετραετία, και άλλη μία αν το θέλετε εσείς. Δήμαρχος ή απλός στρατιώτης. Γιατί αυτό εδώ δεν είναι εκλογές, είναι μάχη και το ξέρει ο Πειραιάς, το ξέρει όλη η Ελλάδα. Σας το δηλώνω δημόσια για να μην μπορώ να κάνω πίσω. Από τη Δευτέρα, θα ξαναφτιάξουμε μαζί με αυτούς και με εσάς, πέτρα, πέτρα, μέτρο-μέτρο, τα Καμίνια και τον Απόλλωνα για Όλους, τη Σούδα και το Νέο Φάληρο για  Όλους, τη Λεύκα, την Παλιά Κοκκινιά, τα Μανιάτικα, την Αγιά Σοφιά και τον Αγιό Δημήτρη για Όλους. Αυτά που εμείς που μένουμε πέρα από τις γραμμές στη θάλασσα, χρωστάμε τρεις γενιές τώρα σε όσους μένουν πίσω από τις γραμμές. Έναν Πειραιά για τις ξεχασμένες γειτονιές, έναν Πειραιά για Όλους.  Πρώτος στόχος ο Δεύτερος Γύρος, δεύτερος στόχος η Δημαρχία. Πάμε να νικήσουμε στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Αττική, σε όλη την Ελλάδα». 


Πριν τον υποψήφιο δήμαρχο χαιρετισμό απεύθυναν ο Παναγιώτης Θεολόγης, συντονιστής του Δ Διαμερίσματος Πειραιά, Ηλίας Κωσταράκος, γιος του αείμνηστου Κώστα Κωσταράκου και της Βίκης Κωτσοβέλου ενώ διαβάστηκε μήνυμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη.

 

 

Last modified onΠαρασκευή, 24 Μαϊος 2019 09:24

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου