"Περιοδείες Καραντίνας" σε Καμίνια και Μικρολίμανο

"Περιοδείες Καραντίνας" στα μακρινά και ξεχασμένα Καμίνια, εκεί, στα σύνορα με τον Ρέντη. Είναι το σημείο όπου στέκει ρημαγμένο το Στρατόπεδο Παπαδογιωργή. Από τον καιρό που ο αξέχαστος γιατρός Νίκος Λεγάκης, όργωνε κυριολεκτικά τη συνοικία αγωνιώντας για το μέλλον της και προσπαθώντας για την αναβάθμισή της, ξεκινάει η προσπάθεια να αποτελέσει το στρατόπεδο χώρο ανάσας για τους Καμινιώτες. Ήταν πριν μπούμε στον 21ο αιώνα.

Επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου ο χώρος φυτεύτηκε και τα ισόγεια ιστορικά κτίρια επισκευάστηκαν.
Ας μην ξεχνάμε ότι το παλιό στρατόπεδο του Εμφυλίου, αποτέλεσε έναν από τους μαρτυρικούς τόπους της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ως λόχος της ΕΣΑ. Ο χώρος μετά το 2014 εγκαταλείφθηκε, βανδαλίστηκε, βυθίστηκε στην απαξίωση. Αργά, το 2018, εντάχθηκε μετά από πρόταση του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα της ΟΧΕ, με χρηματοδότηση που ενέκρινε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επί Ρένας Δούρου. Στόχος να γίνει πόλος κοινωνικής πρόνοιας και πράσινο πάρκο. Από τότε κινούμαστε μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για να είμαστε ειλικρινείς, τα στελέχη της διαχείρισης της ΟΧΕ του Δήμου προσπαθούν να το ξεμπλοκάρουν και υπήρξαν πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως το στρατόπεδο στέκει ακόμη έτσι. Και είναι κρίμα γιατί δεν μας περισσεύουν τα 25 στρέμματα πρασίνου της έκτασής του, ούτε οι χώροι κοινωνικής πρόνοιας. Σε μία Δημοτική Κοινότητα, την 4η που διαθέτει μόλις 39 στρέμματα πρασίνου (μαζί Καμίνια και Παλιά Κοκκινιά!) δηλαδή μόλις 1,27 τ.μ./κάτοικο. Η αναλογία αυτή πρασίνου είναι μία από τις μικρότερες στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ακριβώς το μισό από όσο έχει όλη η Αθήνα, ένα ποσοστό ήδη δραματικά χαμηλό και έξι φορές μικρότερο από την κατά το νόμο υποχρεωτική αναλογία πρασίνου στις πόλεις.
Τα δεκάδες δένδρα και φυτεύσεις που υπάρχουν ευτυχώς εκεί, τα εκατοντάδες μέτρα των κτιρίων είναι χρήσιμα. Είναι δυνατόν, άμεσα και με μία χαμηλού κόστους στοιχειώδη φροντίδα του χώρου, να προχωρήσει η ανάδειξή του και το άνοιγμα στους Καμινιώτες, ώσπου να γίνει κατορθωτή η απορρόφηση των κονδυλίων της Περιφέρειας. [02.12.2020]

Στοιχεία για τους ελεύθερους χώρους του Πειραιά, στην καταγραφή και έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ εδώ.

 

"Περιοδείες Καραντίνας" στο Τουρκολίμανο, όπως το λένε ακόμη οι παλιοί Πειραιώτες. Το καλό νέο είναι ότι το έργο της ΟΧΕ προχωράει. Το κακό νέο είναι ότι προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Και δεν ευθύνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οι αρχαιολόγοι ήταν παρόντες εποπτεύοντας τις εκσκαφές της ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων. Μας ενημέρωσαν με ευγένεια -όπως κάνουν πάντα- και είναι εκεί. Η ΕΥΔΑΠ άδειαζε για άλλη μία φορά τον πλημμυρισμένο αγωγό λυμάτων.
Όμως, τα παραπήγματα που κλείνουν την πρόσβαση στη θάλασσα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από πάρα πολύ καιρό, προ πανδημίας. Ενώ πριν πολλούς μήνες ο Δήμος Πειραιά δημοσιοποίησε βίντεο για τις κατεδαφίσει -και όλοι είπαμε επιτέλους!- τελικά κατεδάφισε μόνο τέσσερα εγκαταλειμμένα αυθαίρετα από τα εικοσιπέντε που στραγγαλίζουν την ακτή. Και ως εκεί.
Οι κάτοικοι ζουν σε καθεστώς ομηρίας, οι επισκέπτες απολαμβάνουν την εικόνα της αθλιότητας και της εγκατάλειψης. Είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτή την χρόνια παρακμή ενός από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά. [27.11.2020]

Last modified onΣάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 11:34

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου