Λαϊκές Συνελεύσεις Καραντίνας: Δ’ Δημοτική Κοινότητα

Άλλη μία επιτυχημένη διαδικτυακή συνάντηση, μετά από αυτές στην Γ’, τη Β’ και την Ε’ Δημοτική Κοινότητα, έγινε την Τετάρτη 06.01.2021 στα Καμίνια και την Παλιά Κοκκινιά.

Δεκάδες κάτοικοι μαζί με τους κοινοτικούς και δημοτικούς συμβούλους του "Πειραιάς για Όλους" συζητήσαμε για τα σοβαρά και χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής, αλλά και για την πανδημία, για την οικονομική κρίση που κορυφώνεται. Αργά το βράδυ, καθώς ολοκληρώναμε τη συνάντηση, άναυδοι μαθαίναμε σε ζωντανή μετάδοση, την επέλαση των ακροδεξιών τραμπούκων του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μία ευθεία επίθεση του μεγάλου ολιγάρχη εναντίον της δημοκρατίας. Εικόνες φρίκης, εικόνες για σκέψεις!

Η πολύμηνη «κατάργηση» της λειτουργίας του Συμβουλίου της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας από τον Πρόεδρο του είναι ένα πολύ σοβαρό ατόπημα της δημοτικής πλειοψηφίας. Στην ουσία ακυρώνει τον ρόλο των κοινοτικών συμβούλων και βάζει τροχοπέδη στις συλλογικές διαδικασίες διατύπωσης προτάσεων, διεκδικήσεων ή λήψης αποφάσεων. Μια κατάσταση που ισχυροποιήθηκε και τείνει να εδραιωθεί εξαιτίας των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας. Ούτε μία συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2019 και η λέξη «τηλεδιάσκεψη» παραμένει άγνωστη. Και τα προβλήματα συσσωρεύονται και δεν είναι λίγα.

 • Δρόμοι επικίνδυνοι που χρειάζονται ασφαλτόστρωση
 • Ετοιμόρροπα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν
 • Πεζοδρόμια ακατάλληλα για τους πεζούς
 • Φωτισμός ανεπαρκής
 • Ανακύκλωση χωρίς σχεδιασμό, αρκετές φορές για τα μάτια του κόσμου
 • Χώροι Πρασίνου, αναψυχής και άθλησης σε έλλειψη ή σε εγκατάλειψη ή καταπατημένοι και περιφραγμένοι από ιδιώτες-επιχειρηματίες.

Και οι παρεμβάσεις του «Πειραιάς για όλους» μελετημένες και συγκεκριμένες:

 • Πλατεία/Πάρκο Γεννηματά: άμεση αποκατάσταση της δημόσιας χρήσης του χώρου και καθορισμός των ορίων της επιχείρησης του ιδιώτη-ενοικιαστή
 • Στρατόπεδο Παπαδογεωργή: αξιοποίηση με φροντίδα χαμηλού κόστους προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και μέχρι να απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ παραμένει το αίτημα για στέγαση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στα εγκαταλειμμένα κτίριά του.
 • Πλατεία Νεράιδας: άμεσος εξωραϊσμός της, γιατί μόνο με νεράιδα δεν μοιάζει
 • ΣΚΥΠ: αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου οικοπέδου όπισθεν της σχολής με τη δημιουργία μικρού γηπέδου και χώρου άθλησης και αναψυχής.
 • Στρατόπεδο Σακελίωνα και Απόλλωνας: εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μελλοντική του χρήση, που θέλουμε να είναι κοινωφελής.
 • Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο│Ροτόντα-Λεύκα: επανέναρξη της λειτουργίας του και μέριμνα για τον χώρο καθώς και ανάδειξη της διαδρομής που ενώνει τη Λεύκα με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στον Άγιο Διονύση.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε, με ευρεία κινητοποίηση των δημοτών και  ενέργειες και επιτυχείς χειρισμούς της παράταξής μας δρομολογήθηκαν λύσεις για το αυθαίρετο στέγαστρο στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, όπως επίσης για τον Παιδικό Σταθμό στην Παλιά Κοκκινιά, ενώ ευοδώθηκαν ζητήματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης με την ουσιαστική συμμετοχή και συνδρομή των κοινοτικών μας συμβούλων.

Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε για τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού στις ζωές των ανθρώπων της Κοινότητας και κυρίως των μαθητών. Οι αβεβαιότητες, η ανασφάλεια, η ψυχική κόπωση δημιουργούν αδιέξοδα, δύσκολα διαχειρίσιμα από τους έφηβους αλλά και από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Και το υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα στον δικό του σκοπό.

Ερωτήματα τέθηκαν για την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ τοπικής κοινωνίας και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διαβιούν σε δομή εγκαταστημένη στην περιοχή. Στην περιοχή λειτουργεί και ο ξενώνας για αστέγους του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, υπό πολύ καλές συνθήκες, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία με τον επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» που τον επισκέφθηκε. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η αστεγία απειλεί πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στις γειτονιές αυτές, αφού η διαχείριση των μισθωμένων για αυτούς διαμερισμάτων περνάει στους Δήμους με μειωμένο το κόστος χρηματοδότησης.

Καταλήγοντας, επιβεβαιώσαμε ότι για την ανάδειξη/επίλυση των προβλημάτων και την προώθηση προτάσεων χρειάζεται ένας λόγος προγραμματικά αντιπολιτευτικός και όχι απαραίτητα καταγγελτικός, χρειάζονται συνεργασίες και δημιουργία κοινωνικού μετώπου. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα, η καταξίωση και η αναβάθμιση της πορείας για καλύτερες συνθήκες ζωής στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα, μία ξεχασμένη κοινότητα, που οι «ισχυροί» θυμούνται μόνο παραμονές εκλογών.
 
Φωτογραφίες από Στρατόπεδο Παπαδογεωργή και Πλατεία Γεννηματά

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου