Παν. Βουτυράκος: Λείπει το όραμα και το στρατήγημα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Πειραιά. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π κάνει ό,τι μπορεί

Στην υπό διαμόρφωση κατάσταση μιας μόνιμης και συνεχούς κρίσης και στις δυνατότητες αντιμετώπισής της εστίασε ο δημοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιάς για Όλους», ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Παναγιώτης Βουτυράκος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα 90,4» και στην εκπομπή «Στον παλμό του Πειραιά» το Σάββατο 05-03-2022.

Καλεσμένος των δημοσιογράφων Γιάννη Κλάδη και Νίκου Παρασκευά, μαζί με τον προϊστάμενο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πειραιά, Νικήτα Κανάκη, ο οποίος τελικά για τεχνικούς λόγους έμεινε εκτός εκπομπής, ο Παναγιώτης Βουτυράκος -με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π) και του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου- και με αφορμή την σε εξέλιξη πρωτοβουλία της ΚΟ.Δ.Ε.Π για ανθρωπιστική βοήθεια προς την αδελφοποιημένη με τον Πειραιά πόλη της Οδησσού και στον λαό της Ουκρανίας γενικότερα καθώς και για τη φιλοξενία προσφύγων σε δομές στον Πειραιά, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που επιτελεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π σε μια κοινωνία με έναν σημαντικό πληθυσμό προσφύγων και αστέγων αλλά και ακραίας φτώχειας. Γιατί περί αυτού πρόκειται όταν οι συμπολίτες-συνάνθρωποί μας ζητούν παπούτσια. Με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη και την πόλη μας να μετατρέπεται ταχύτατα σε τεράστιο συγκοινωνιακό κόμβο όπου θα συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, τα ζητήματα της στέγης, της ένδυσης, της υπόδησης και της θέρμανσης απαιτούν την ανάληψη μιας συνολικής, δραστικής πρωτοβουλίας από την πλευρά του Δήμου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη διαδικασία και τα πολλά σχολάζοντα δημόσια κτίρια της πόλης. Μπορεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π να αναζητά προγράμματα και πόρους, να ανιχνεύει τους αόρατους και τους ευάλωτους, να λειτουργεί το Social Innovation Piraeus, να παρακολουθεί, να μοχλεύει και να προσπαθεί, όμως απουσιάζει από τη  δημοτική αρχή το όραμα, το στρατήγημα και ο προσανατολισμός για τη δημιουργία μιας πόλης που θα μπορεί να ανταποκρίνεται με συνέχεια και με συνέπεια -και όχι αποσπασματικά κα περιστασιακά- στις ανάγκες όλων. ‘Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Βουτυράκος, τα κοινοτικά κονδύλια του κοινωνικού τομέα συχνά απορροφώνται σε δράσεις που δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην πόλη και η υλοποίηση τους ανατίθεται από τον Δήμο σε τρίτους φορείς, με προκηρύξεις που η διατύπωσή τους αποκλείει την ΚΟ.Δ.Ε.Π από τους δικαιούχους εκτέλεσης του έργου.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στην καμπάνια του Δήμου «Εμβολιάζομαι – ΞενοιάΖΩ». Ο Παναγιώτης Βουτυράκος, αφού υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι ο «Πειραιάς για Όλους» ζητούσε την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την εμπλοκή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, έστω κι αν διεξάγεται με μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η χαλάρωση των μέτρων και η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν σημαίνει ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, σημαίνει απλά ότι το ΕΣΥ παίρνει περισσότερες ανάσες. «Είναι οι αντοχές του ΕΣΥ που καθορίζουν την αυστηριοποίηση ή όχι των μέτρων» σημείωσε ο κ. Βουτυράκος, τονίζοντας ότι θα έπρεπε πρωταρχικά να υπάρξει μέριμνα για:

  • ενίσχυση της συστήματος δημόσιας υγείας
  • δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας
  • ενημέρωση και
  • επιστροφή των σε αναστολή εργασίας υγειονομικών  στις εργασίες τους

 

► Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στον σύνδεσμο

https://www.mixcloud.com/KanaliEna904/%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-904-5322/

Last modified onΤρίτη, 08 Μαρτίου 2022 09:55

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου