Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό ο Δήμος Πειραιά απέναντι στο real estate │Ενημερωτικό Σημείωμα για συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 16.11.22

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2023 ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε δύο συνεχόμενες υβριδικές συνεδριάσεις το Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του «Πειραιάς για Όλους», ο Παναγιώτης Αναστασάκος εστίασε στην απουσία στρατηγικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα τα έργα στον Πειραιά να γίνονται αποσπασματικά και να υπακούν, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, στις προσταγές ενός ισχυρού real estate που αναπτύσσεται στο πέταλο Νέο Φάληρο-Λεύκα-Άγιος Διονύσης ενώ επιβάλλει τις επιλογές του και στον Δήμο. Το δίχως άλλο, η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη της πόλης. Με ποιους όρους όμως;  Σ’ αυτό το ερώτημα είναι που η πόλη πρέπει να δώσει την απάντησή της, αλλά για να την δώσει πρέπει να έχει προηγηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός ικανός να θέσει τους όρους, που δεν είναι άλλοι από την απόδοση στην πόλη όμορφα διαμορφωμένων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, σημείωσε ο Παν. Αναστασάκος. Πρόσθεσε ότι η ΟΧΕ είναι ένα παράδειγμα στρατηγικού σχεδιασμού έργων στο κέντρο και στην περιφέρεια, με κορυφαία μακροπρόθεσμα σχέδια την ανάπλαση όλης της ακτής στην Α’ Δημοτική Κοινότητα ή τις άυλες επενδύσεις με στόχο την κοινωνική συνοχή στην Δ’ και Ε’ Δημοτική Κοινότητα. Αλλά και η ΟΧΕ έχει ατονήσει, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει ενδιαφέρον για το ποιο είναι το αποτύπωμα στην πόλη των ενταγμένων σε αυτή έργων που έχουν ολοκληρωθεί, κυρίως των άυλων όπως του Blue Lab.

Τέλος, ο Παν. Αναστασάκος προειδοποίησε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό του στόχο, τη συνεργασία του δηλαδή με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.  Με αποτέλεσμα να μην έχει συντελεστεί το μπόλιασμα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ούτε η μεταφορά της γνώσης από τη μια πλευρά προς την άλλη. Και ήταν αυτή η πρόκληση της συνεργασίας μεταξύ ΑΟ και Τεχνικών Υπηρεσιών που ώθησε τον «Πειραιάς για Όλους» να παρακάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να αποδεχθεί τη συμμετοχή σ’ αυτόν.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Γκερλές, αναδεικνύοντας την αδυναμία του Δήμου να απορροφήσει κονδύλια που παραμένουν αδιάθετα και δίνουν την εικόνα ενός απαλλαγμένου από οικονομικά προβλήματα Δήμου -του μοναδικού στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα αδιάθετα υπόλοιπα σημαίνουν ανυπαρξία μελετών, έλλειψη προσωπικού, μη εκτέλεση δημοπρασιών για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ, την ΟΧΕ αλλά και από επενδυτικά προγράμματα κρατικά ή της Περιφέρειας. Και αφού τα χρήματα υπάρχουν, ο Δημήτρης Γκερλές ζήτησε δεσμεύσεις και μακρόπνοα προγράμματα για τη σχολική στέγη, τις αθλητικές υποδομές και για τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού προκειμένου να ανασάνει και να ευημερήσει η πόλη.   

Στον σύνδεσμο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 


-  Ακούτε τον Παναγιώτη Αναστασάκο → 3:25:50 – 3:36:26
- Ακούτε τον Δημήτρη Γκερλέ → 4:04:56 – 4:15:28

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου