Ενημερωτικό σημείωμα από τις συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό 2021 (09.11.2020)

Στις δύο συνεχόμενες διαδικτυακές ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2021, τη Δευτέρα 09.11.2020, σημειώθηκε μια πρωτοφανής για τα δημοτικά χρονικά εξέλιξη η έγκριση με ευρεία πλειοψηφία του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πειραιά 2021. «Κάναμε ένα τόλμημα. Κατεβάσαμε συμπληρωματικές προτάσεις. Ένα στρατήγημα για την πόλη, γιατί μας ενδιαφέρει να βελτιωθεί η κατάσταση, κυρίως στις μη προνομιούχες γειτονιές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους», Νίκος Μπελαβίλας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα προ ημερησίας διάταξης θέματα και τη σύντομη ενημέρωση από την πλευρά του δημάρχου για τα τρέχοντα ζητήματα με έμφαση στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας τη συνεργασία με το Metropolitan και τη δωρεάν εξασφάλιση 500 rapid test ανίχνευσης του κορωνοϊού για τους υπαλλήλους του Δήμου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» Νίκος Βλαχάκος, με την ιδιότητα του ιατρού και διευθυντή της Α΄ χειρουργικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου, επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας παρά την αύξηση των κλινών και την ανάπτυξη νέων πτερύγων για την υποδοχή ασθενών με Covid-19. Σημείωσε μάλιστα ότι για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι φρόνιμο όσοι/ες ενδιαφέρονται για τεστ να απευθύνονται στα δύο κέντρα αναφοράς Covid-19 που έχουν δημιουργηθεί στον Πειραιά και τα οποία στεγάζονται σε δύο κέντρα υγείας της περιοχής, στα Καμίνια (Θηβών 49) και στη Δραπετσώνα (Εθνικής Αντιστάσεως 159).

Ο Νίκος Μπελαβίλας, παίρνοντας τον λόγο, και μεταφέροντας την εμπειρία των σεισμών και των αυτοψιών σε επικίνδυνα κτίρια της Σάμου, από όπου συνδέθηκε στην τηλεδιάσκεψη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιουργούν τα 400 ετοιμόρροπα κτίρια στον Πειραιά και υπογράμμισε την άμεση προτεραιότητα χαρτογράφησης και αναζήτησης των ιδιοκτητών, διακρίνοντας τους «έχοντες» (Τράπεζες, Δημόσιο, πολυεθνικοί όμιλοι), από τους «μη έχοντες» μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι πρέπει να στηριχθούν.

Μίλησε, επίσης, για το ιστορικό σινεμά «Χάι-Λάιφ» και την πρωτοβουλία επώνυμων Πειραιωτών, στην οποία συνέβαλε η δημοτική παράταξη, με στόχο τη συλλογή υπογραφών για τη διάσωσή του. Κάλεσε το σώμα να συνυπογράψει. Ο Δήμαρχος, όπως και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης» Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη διεκδίκηση της προστασίας του χώρου ως χώρου πολιτισμού.

Στις καταγγελίες για το μπάζωμα της Πειραϊκής στον Προβλήτα Κρουαζιέρας, με φορτηγά που διέρχονται από την πόλη παρά την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικεντρώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στο Λιμάνι» Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Διαβολάκης, αντίστοιχα, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι θα το κοιτάξει με τις Υπηρεσίες και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Απάντηση που, όπως είπε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναστασάκος, καλύπτει την παράταξή μας «Πειραιάς για όλους» εν αναμονή περαιτέρω ενημέρωσης, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Τις επόμενες ώρες δυστυχώς απεδείχθη ότι οι πληροφορίες ήταν αληθείς. Ο «Πειραιάς για όλους» με αυτά τα νέα δεδομένα προγραμματίζει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Δημάρχου, ο οποίος αν και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ φάνηκε ωσάν να μην είχε ιδέα περί των επιχωματώσεων και της αγνόησής του από τον οργανισμό.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά 2021 για το οποίο έχει προηγηθεί ξεχωριστή ενημέρωση με σχετικό Δελτίο Τύπου και ηχογραφημένο υλικό των τοποθετήσεων του Νίκου Μπελαβίλα, Δημήτρη Γκερλέ και Παναγιώτη Αναστασάκου.

Αμέσως μετά ακολούθησε, ως είθισται, η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον Προϋπολογισμό Δήμου Πειραιά 2021.

«Στην Ελλάδα παίζεται το θέατρο του παραλόγου» σημείωσε ο εισηγητής του «Πειραιάς για όλους» Δημήτρης Γκερλές στην παρέμβασή του, καθώς οι δήμοι καλούνται να ψηφίσουν προϋπολογισμούς, χωρίς να έχει περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι δήμοι στην ουσία δεν γνωρίζουν τα ποσά που τους αναλογούν με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί τους να μην πατάνε σε σωστές βάσεις.

Ο «Πειραιά για όλους» έθεσε τις εξής προϋποθέσεις για την ψήφισή του:

  • Πολιτική Προσέγγιση ώστε η κατεύθυνση, οι στόχοι και οι προτεραιότητες να αφορούν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη με χαμηλά ανταποδοτικά και λοιπά τέλη αλλά και διάθεσή τους μόνο για τους σκοπούς  που εισπράττονται
  • Λογιστική και Οικονομική Προσέγγιση με πραγματικό και όχι πλασματικό προϋπολογισμό
  • Πρωτοβουλίες για αναζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων (πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προγράμματα Περιφέρειας και άλλα προγράμματα)
  • Ταχύτητα Απορρόφησης

Και αφού αυτές οι προϋποθέσεις εξέλειπαν και οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον «Κλεισθένη» αφαιρούν -όπως επισημάνθηκε- τη δυνατότητα ψήφισης επιμέρους κεφαλαίων με τα οποία συμφωνεί ο «Πειραιάς για όλους», η καταψήφιση του Προϋπολογισμού ήταν μονόδρομος.

Last modified onΤετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 14:33

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου