"Λαϊκές Συνελεύσεις Καραντίνας": Ε’ Δημοτική Κοινότητα

"Λαϊκές Συνελεύσεις Καραντίνας": Ε’ Δημοτική Κοινότητα Φωτό [09.03.1950]: Συλλογή Ν .Ε. Τόλη από το βιβλίο "Τα παιδιά, 1946-1961"- Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ
Άλλη μία επιτυχημένη διαδικτυακή συνάντηση, μετά από αυτές στην Γ’ και τη Β’ Δημοτική Κοινότητα, έγινε τη Δευτέρα 28.12.2020 στα Μανιάτικα, τον Άγιο Δημήτρη και την Αγία Σοφία. Στον Πειραιά που βρίσκεται "πίσω από τις γραμμές του ηλεκτρικού".
Δεκάδες κάτοικοι της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας μαζί με τους κοινοτικούς και δημοτικούς συμβούλους του "Πειραιάς για Όλους" συζητήσαμε για τα άπειρα σοβαρά και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τη γειτονιά. Η συζήτηση -επηρεασμένη και από το πένθος για τη δική μας Ιωάννα Μελά, αφού μόλις λίγες ώρες νωρίτερα την αποχαιρετήσαμε για τελευταία φορά- είχε τα χαρακτηριστικά της ενότητας, της σύνθεσης και της επιμονής στη συνέχεια με δουλειά και απαντήσεις.
Οι άνθρωποι και οι συνθήκες διαβίωσης. Το κυκλοφοριακό, οι στενοί δρόμοι, τα ακατάλληλα πεζοδρόμια και η προοπτική να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το ελάχιστο αστικό πράσινο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Αττική και στην Ελλάδα. Τα σχολεία, όπως το Μουσικό και το 3ο ΕΠΑΛ και ο στόχος για ένα συνολικό επανασχεδιασμό της σχολικής στέγης. Ο πολιτισμός, το "Καλλιφόρνια", το πάρκο Δηλαβέρη, η Λεύκα και οι γραμμές του ΟΣΕ κύτταρα μιας πολυπολιτισμικής επικοινωνίας. Το μετρό και οι αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησης των πολιτών με οργανωμένη δημοτική συγκοινωνία. Η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το «Παπαστράτειο» και η νέα φυσιογνωμία της -από την αποβιομηχανοποίηση στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, των υπηρεσιών- μαζί με την αγωνία για την προστασία των παραδοσιακών εργαστηρίων που βρίσκονται δύο αιώνες στην περιοχή. Η λειτουργία της δημοτικής κοινότητας στο πνεύμα της συνεργασίας και των συνεργειών για να μην μένει ο όρος "τοπική αυτοδιοίκηση" μόνο στα χαρτιά, όπως πολλοί το επιθυμούν.
Όλα αυτά συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και προχωράμε.
Και πιο συγκεκριμένα συμφωνήσαμε ότι τρεις πυλώνες θα ορίσουν τη δουλειά μας τους επόμενους μήνες:
Ο πρώτος είναι το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, η βιώσιμη κινητικότητα και η οδική ασφάλεια.
Ο δεύτερος είναι η σχολική στέγη και η ποιότητά της, δηλαδή η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια και αναβάθμιση των υπαρχόντων.
Ο τρίτος είναι το πράσινο στους δρόμους, στις πλατείες και τα πάρκα.
Τέλος, και πάνω απ' όλα, δεσμευτήκαμε μεταξύ μας να ρίξουμε όλο μας το βάρος στην υπόθεση της αναβίωσης του ιστορικού Σινέ "Καλλιφόρνια" σε συνδυασμό με την ανάπλαση του τοπικού κέντρου της Αγίας Σοφίας.
Με ευχές για Καλή Χρονιά με υγεία και προκοπή, δώσαμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε για να συνεχίσουμε τις συναντήσεις και τις δράσεις της καραντίνας, ώσπου -και με τη βοήθεια της επιστήμης- να απελευθερωθούμε από τον εφιάλτη.
 
Φωτό [09.03.1950]: Συλλογή Ν .Ε. Τόλη
από το βιβλίο "Τα παιδιά, 1946-1961"- Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου