Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 13.01.2021

Διαδικτυακά και με live streaming μετάδοση από τον δημοτικό ραδιοσταθμό «Κανάλι Ένα–90,4» πραγματοποιήθηκαν οι δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Ιανουαρίου 2021. Στα απαιτητικά προς συζήτηση θέματα, η Δημοτική Ομάδα του «Πειραιάς για όλους» με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις της ανέδειξε τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός.  Ακόμα και τη στιγμή που όταν δόθηκε ο λόγος στον άλλοτε πυρηνάρχη Πειραιά της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και νυν δημοτικό σύμβουλο, Γρηγόρη Δεμέστιχα, ο Νίκος Μπελαβίλας προχώρησε σε μια ειρηνική κίνηση διαμαρτυρίας και αντίστασης κατά του φασισμού. Χρησιμοποιώντας τα διαδικτυακά εργαλεία, πρόβαλε αντιφασιστικό banner στην κεντρική οθόνη του zoom, αφήνοντας έκπληκτους, άναυδους και αμήχανους τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
Ο χρυσαυγίτης δημοτικός σύμβουλος συνέχισε να απευθύνεται στο σώμα με απειλές και ύβρεις. Γεγονός που ώθησε τον Δημήτρη Γκερλέ να υπενθυμίσει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έχει τη θεσμική αρμοδιότητα, αλλά και την υποχρέωση να ανακαλεί στην τάξη, να κλείνει το μικρόφωνο ή και να αποβάλλει από τη συνεδρίαση όποιον παρεκτρέπεται. Πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη. Στάθηκε, όμως, αφορμή για τη Βάνα Μελά να μιλήσει για τη συντελούμενη θυσία, εξηγώντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημοκρατικού τόξου θυσιάζονται όταν αναγκάζονται να ακούν και να υπομένουν το μισαλλόδοξο νεοναζιστικό παραλήρημα. Ο φασισμός δεν χωράει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στις γειτονιές μας, ούτε στην πόλη μας. 

Για τη συζήτηση των εκτός και εντός ημερήσιας διάταξης θεμάτων έγινε μια προσπάθεια σταχυολόγησης αποσπασμάτων από τις τοποθετήσεις των συμβούλων του «Πειραιάς για όλους».

Έγκριση Ισολογισμού οικονομικού έτους 2019: Εκ μέρους του συνδυασμού μας, ο Δημήτρης Γκερλές υπογράμμισε την προχειρότητα της εισήγησης που κατέθεσε η δημοτική αρχή, επισημαίνοντας τις αρνητικές προσεγγίσεις ως προς τα έξοδα, ενώ εκφράστηκε θετικά για τις προσεγγίσεις ως προς τα έσοδα, εξαιρουμένης της ικανότητας εισπραξιμότητας. Αναγνωρίζοντας την επίπονη προσπάθεια των διευθυντών και των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για τη σύνταξη της πολυσέλιδης Έκθεσης, σημείωσε ότι «Ο "Πειραιάς για όλους" ψηφίζει παρών, αφενός γιατί υπάρχουν σημεία με τα οποία συμφωνούμε και αφετέρου ασκούμε κριτική όχι σε πρόσωπα αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές»

Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά (ΔΗΡΑΠ): Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, προφανώς εξαιτίας της ανάγκης του προέδρου της και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Αλέξανδρου Τζεφεράκου να δώσει την προσωπική του εξήγηση στα όσα γράφονται και ακούγονται για το δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα–90,4» σχετικά με ανακατατάξεις, αλλαγές προγράμματος, απολύσεις δημοσιογράφων ή μετακινήσεις δημοσιογράφων σε διαφορετικές ώρες ζώνης ή/και σε άλλου αντικειμένου εκπομπές. Μιλώντας αφ’ υψηλού και με ύφος απαξιωτικό -στα όρια του εχθρικού- για τους εργαζόμενους, αντί να τους αγκαλιάσει, με τη βοήθεια και της επαγγελματικής του ιδιότητας του μαιευτήρα-γυναικολόγου, και να τους επιτρέψει τη γέννηση κάτι καινούργιου, προχώρησε στη διακοπή κάθε έκφρασης που ενδεχομένως τον ενοχλεί. «Μιλάτε σαν να βρίσκεστε στην αντιπολίτευση και διοικούμε εμείς τον σταθμό» υπογράμμισε ο Νίκος Μπελαβίλας και η Βάνα Μελά στη συνέχεια έθεσε θέματα αρχών που πρέπει να διέπουν το ραδιόφωνο και ειδικότερα το δημοτικό, ένα ραδιόφωνο με ιστορία που αδιαμφισβήτητα τη διαμόρφωσαν κυρίως οι εργαζόμενοί του, γι’ αυτό και ο ρόλος τους πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Αναφερόμενη στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού, ζήτησε να εξαντληθούν εκείνα τα νομοθετικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την επανεκλογή του, καθώς δεν είναι δυνατό το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να εκπροσωπείται σε αυτό από ένα μόνο σύμβουλο, τον κ. Τζεφεράκο. Εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των παρατάξεων δια των δημοτικών τους συμβούλων στο ΔΣ του σταθμού, γιατί το ραδιόφωνο οφείλει να βρίσκεται μακριά και πέρα από όποια δημοτική αρχή -πρωτοπόρο και δυναμικό, αφουγκραζόμενο τον παλμό της εποχής και σε μια σχέση αλληλοτροφοδότησης με την κοινωνία.
Η συζήτηση κατέληξε με την υπόσχεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής να γίνει ενημερωτική συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Αρνήθηκε, ωστόσο, (η δημοτική αρχή) να αποδεχθεί το πάγωμα των σε εξέλιξη αλλαγών στο «Κανάλι ‘Ένα» μέχρι τη σύγκλησή της.

Μανιάτικα: Στην εκτός ημερήσιας διάταξης διαδικασία μίλησε ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων και επαγγελματιών στα Μανιάτικα, Βασίλης Οικονόμου, εκθέτοντας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με τα έργα του μετρό που σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση, οι επαγγελματίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της κατάρρευσης -ψυχικής, σωματικής και οικονομικής- ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον από την ερήμωση και την υποβάθμιση. Ζήτησε ελαφρύνσεις ή και κατάργηση δημοτικών τελών αλλά και πιέσεις από την πλευρά του Δήμου προς τρίτους διεκδικητές οφειλών μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.
Τη ζοφερή κατάσταση στα Μανιάτικα περιέγραψε και ο Νίκος Μπελαβίλας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά την άποψή του η λειτουργία του μετρό θα εντείνει τα προβλήματα των άμεσα εμπλεκόμενων κατοίκων και επαγγελματιών, καθώς δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την προστασία των πολιτών. Προέτρεψε τη δημοτική αρχή να παρακολουθεί τα έργα, να πιέζει και να διεκδικεί και να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τους θιγόμενους από τις αστοχίες και τις ολιγωρίες κατοίκους. Επανέλαβε τη θέση του «Πειραιάς για όλους», που είχαν διατυπώσει ο Παναγιώτης Αναστασάκος και ο Δημήτρης Γκερλές κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ότι η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών λειτουργεί δυσμενώς για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των περιφερειακών κοινοτήτων και των απομακρυσμένων γειτονιών, οι οποίοι καλούνται με λιγότερες παροχές να ανταποκριθούν στις ίδιες για όλους υποχρεώσεις.

Τέλος, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, έγινε αποδεκτή η πρόταση του «Πειραιάς για όλους» να δρομολογηθούν σύντομα μονοθεματικές συνεδριάσεις για ζητήματα όπως τα απορρίμματα, η κρουαζιέρα και τα δικαστήρια, καθώς χρήζουν βαθύτερης και διεξοδικότερης συζήτησης.

Τουριστική προβολή Πειραιά: Ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας –ξεκινώντας από την επισήμανση της εισήγησης και της τοποθέτησης του Γιώργου Βίτσα του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» που είχε προηγηθεί, για την ανάγκη να ξαναποκτήσει ο Πειραιάς brand name–  εξήγησε τι σημαίνει brand name στις πόλεις-λιμάνια, με ποιες πολιτικές μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων το κατόρθωσαν άλλα λιμάνια που είχαν βυθιστεί στην κρίση της αποβιομηχάνισης το Αμβούργο με την Όπερα και τη μεγάλη ανάπλαση των βιομηχανικών μνημείων στο Χάφεν Σίτυ, το Μπιλμπάο με το Μουσείο Γκουκενχάϊμ στην άλλοτε βιομηχανική νησίδα του λιμανιού, το Μπορντώ με τη δημιουργία ενός από τα καλύτερα δίκτυα δημόσιων χώρων πλατειών στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι οφείλουμε να προσδώσουμε κύρος στην πόλη μας και το λιμάνι μας καθιστώντας τον Πειραιά ένα brand name ποιότητας και όχι ποσότητας. Και γι’ αυτό χρειάζεται αναθεώρηση και αναπροσανατολισμός του σχεδίου τουριστικής προβολής, το οποίο θα περιλαμβάνει δημιουργία υποδομών, μεγάλα έργα, αξιοποίηση και ανάδειξη νεοκλασικών κτιρίων και ναών (Άγιος Σπυρίδωνας, Καθολική Εκκλησία) ως τοπόσημα της πόλης, μαζί με την Ιπποδάμεια Αγορά και το μουσείο Σιδηροδρόμων που έχουν εγκαταλειφθεί, χάραξη πολιτιστικών ή γαστριμαργικών διαδρομών, μουσεία που θα στεγάσουν τις ενάλιες αρχαιότητες και τις ιστορίες προσφύγων και μεταναστών του περασμένου αιώνα και όχι μόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο λιμάνι», Θανάση Διαβολάκη, για δημιουργία μουσείου Ρεμπέτικου. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε, μαζί με τα αρχαία της Πειραϊκής, τη βόλτα της Καστέλλας και το Μικρολίμανο. Με τον τρόπο αυτό και με απεύθυνση σε στοχευμένες ομάδες (target group) τουριστών, από τα 10 εκ. διερχόμενων από το κεντρικό λιμάνι, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην αμφίβολης εξέλιξης κρουαζιέρα, θα επιτευχθεί η πολυσυζητημένη και πολυπόθητη προσέλκυση επισκεπτών. Εν ολίγοις, τόνισε ότι για να προβάλουμε ένα τουριστικό προϊόν πρέπει να έχουμε στόχο μας και το προϊόν και τον πληθυσμό. Σήμερα έχουμε θραύσματα, και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή  η κρουαζιέρα θα φέρει τουρίστες που δεν τους έχει φέρει δέκα χρόνια τώρα και ούτε διαφαίνεται ότι θα τους φέρει. Να απευθυνθούμε στον υπαρκτό τουρισμό των πολλών εκατομμυρίων που διέρχεται από την πόλη και όχι σε αυτόν που η Cosco ισχυρίζεται ότι ίσως φέρει κάποτε.
Ο Παναγιώτης Αναστασάκος, συμπλήρωσε ότι για να δοθεί ώθηση και προοπτική στον τουρισμό θα πρέπει να σταθούμε πιο συστηματικά και πιο ποιοτικά σε έναν σχεδιασμό με υπόβαθρο, από όπου θα αντλούνται όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης μας, και αυτά δεν είναι άλλα από τις ιστορικές, πολιτισμικές, πολιτιστικές, αρχιτεκτονικές και θαλασσινές αναφορές. Επίσης, υποστήριξε ότι αν επιθυμούμε έναν τουρισμό με μέλλον, τότε θα πρέπει να επιδιώξουμε τον συν-σχεδιασμό και τις συνέργειες με κοντινούς δήμους, όπως της Αθήνας, της Ελευσίνας και της Λαυρεωτικής (Σούνιο, Λαύριο).
Απαντώντας ο δήμαρχος -και ενώ είπε ότι συμφωνεί σε πολλά σημεία με τις θέσεις του «Πειραιάς για όλους»- υπερασπίστηκε το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής που εκπόνησε η  δημοτική αρχή και μίλησε για μια πόλη που έχει ήδη τις κατάλληλες υποδομές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που σύντομα θα ολοκληρωθούν (Μικρολίμανο, Πειραϊκή) και θα τα απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Κι εμείς αναρωτιόμαστε, πού ζει ο δήμαρχος; «Ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα τον ταξιδεύει τώρα;»

Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟΔΕΠ): Με αφορμή την έγκριση των παραιτήσεων ενός τακτικού μέλους και δύο αναπληρωματικών μελών από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΔΕΠ και την αντικατάστασή τους, ο Παναγιώτης Βουτυράκος εστίασε στο μείζον θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στον Πειραιά, που η δημοτική αρχή επιλέγει να το βάζει κάτω από το χαλί. Μίλησε για τους άστεγους και τα προβλήματά τους, που οξύνονται λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Πρότεινε, στο πλαίσιο ενός συντονισμένου και συντεταγμένου σχεδιασμού, την ένταξη σ’ αυτόν μιας κινητής μονάδας που θα λειτουργεί ως μηχανισμός αξιολόγησης αυτών των συνανθρώπων μας, καταγράφοντας τη διάχυσή τους, τις ανάγκες τους, τα προβλήματα υγείας τους και προωθώντας, όταν χρειάζεται, τη διασύνδεση τους με δομές ψυχικής υγείας ή απεξάρτησης ή όποιας άλλης δομής αρμόζει κατά περίπτωση. Ανάλογο σχεδιασμό πρότεινε και για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην πόλη μας, καθώς το πρόγραμμα «Εστία Ι» περνάει στο «Εστία ΙΙ» και στη διαχείρισή του από τους Δήμους. Συνέπεια αυτής της αλλαγής το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και η καθυστέρηση χρηματορροών, που από μόνα τους προμηνύουν φτώχεια, εξώσεις, αστεγία -συνθήκες ικανές για να πυροδοτήσουν ρατσιστικές, ξενοφοβικές συμπεριφορές στις γειτονιές.
Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Βουτυράκος έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΟΔΕΠ, ώστε να τρέξει ένας μηχανισμός στήριξης και των προσφύγων και των αστέγων αλλά και των ευάλωτων συμπολιτών μας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση;»

Στιγμιότυπο οθόνης: το αντιφασιστικό banner στην κεντρική οθόνη του zoom
Στο εικονίδιο, πάνω δεξιά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σαστισμένος
Last modified onΚυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 07:17

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου