"Λαϊκές Συνελεύσεις Καραντίνας": Α’ Δημοτική Κοινότητα

Ο επιτυχημένος κύκλος των πέντε συναντήσεων στις δημοτικές κοινότητες ολοκληρώθηκε στην Πειραϊκή σε μία διαδικτυακή συζήτηση και τη συμμετοχή περισσότερων από 50 μελών και φίλων του «Πειραιάς για όλους». Η συνάντηση είχε ένα μόνο θέμα: τις εξελίξεις στο λιμάνι, από την κρουαζιέρα στο Παλατάκι μέχρι τα διαλυτήρια στη Σαλαμίνα.

Παρουσιάστηκε και συζητήθηκε αναλυτικά η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της κρουαζιέρας αλλά και οι εξελίξεις με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ.
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, κατοίκων όχι μόνο της Πειραϊκής, αλλά και των άλλων παραλιμένιων περιοχών όπως και των δύο νησιών, της Σαλαμίνας και της Αίγινας, που πλήττονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είναι κοινός τόπος πιά για όλες και όλους μας ότι «πρέπει να μπει χαλινάρι στην Cosco» η οποία προχωράει έργα αμφιβόλου βιωσιμότητας και έργα με μεγάλο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς να υπάρχει κανενός τύπου όφελος για τον Πειραιά. Και δεν μιλάμε μόνο για την κρουαζιέρα, αλλά και για τη ρύπανση στη Δραπετσώνα, για τη βαριά λειτουργία του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο και την εγκατάσταση του τεράστιου Logistic μέσα στην πόλη του Κερατσινίου. Μιλάμε και για τα επικίνδυνα πετρελαιοειδή στο Πέραμα, για τους βανδαλισμούς των διαλυτηρίων πλοίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, για τη ρύπανση των βυθών της Αίγινας από την απόρριψη των βυθοκορημάτων του λιμανιού. Μιλάμε για τη συστηματική κατεδάφιση από την παρούσα κυβέρνηση όλων των θεσμικών μηχανισμών ασφάλειας, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Cosco στο λιμάνι. Ο Πειραιάς έχει ανάγκη ένα ευρύτατο μέτωπο αγώνα- δημοτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και τοπικών κινήσεων που θα σταθεί ενωμένο απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις για την πόλη.
Ο «Πειραιάς για όλους» πρωτοστατεί σε αυτή την κινητοποίηση με τις παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα θεσμικά όργανα, με τη σοβαρή νομική και τεχνική τεκμηρίωση, με τις κινητοποιήσεις και με τον κοινό βηματισμό του με όποιον, από όποια πλευρά, από όποιο σημείο του λιμανιού επιθυμεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία προς όφελος του Πειραιά -και όχι εις βάρος του όπως συμβαίνει σήμερα.
Αναλάβαμε κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό στην Α’ Δημοτική Κοινότητα, και μάλιστα με πρωτοβουλία της διοικούσας κοινής πλέον παράταξης Μώραλη-Βλαχάκου. Αφού δεν το έπραξε το Κοινοτικό Συμβούλιο, το πράξαμε εμείς. Προκαλώντας μία ευρύτατη, χρήσιμη συζήτηση με αισιοδοξία για επιτυχίες και νίκες.
Δεσμευτήκαμε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση για τα «μικρά» τοπικά που δεν είναι καθόλου μικρά όμως: Για την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού περιπάτου της Πειραϊκής, για την πλατεία Καρπάθου, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για το πρόβλημα της κακής ποιότητας των δρόμων και των πεζοδρομίων, για την παντελή έλλειψη και τις καταστροφές του πρασίνου.
#pireas4all
Η φωτογραφία είναι συμβολική: Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Α'ΔΚ συζητά για τελευταία φορά ακριβώς πριν από ένα χρόνο παρουσία δημοτών, του Νίκου Μπελαβίλα και του "Πειραιάς για όλους", λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ψήφισμα για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ και την κρουαζιέρα.

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου