Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 27.01.2021

Ήρεμοι τόνοι και πνεύμα συνεργασίας χαρακτήρισαν την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27.01.2021. «Στο μείζον μπορούμε και πρέπει να συμφωνούμε» σημείωσε η Βάνα Μελά, με αφορμή τη συζήτηση σχεδίου Ψηφίσματος στήριξης και αλληλεγγύης προς τη Σοφία Μπεκατώρου  αλλά και προς όσες/ους σπάνε τη σιωπή.

► Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ο Δημήτρης Γκερλές εκ μέρους του «Πειραιάς για όλους» κατέθεσε τέσσερεις προτάσεις:

  1. Αξιοποίηση πλατείας Αργυροκάστρου: να ενταχθεί απαραιτήτως στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαμόρφωσής της σε πάρκο αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά μεΑ, καθώς οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει
  2. Λειτουργία ΚΔΑΠ για παιδιά μεΑ στο σχολείο της Πειραιώς: να δοθεί προτεραιότητα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες στην εξουδετέρωση μικρών ελλείψεων και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2020.
  3. Ρύθμιση οφειλών γνωστής εμπορικής επιχείρησης: να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
  4. Δημιουργία αθλητικών υποδομών: να συγκληθεί διαπαραταξιακή σύσκεψη με θέμα τον αθλητισμό και να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που τρέχουν με έμφαση στον στίβο, αλλά και κατασκευή κολυμβητηρίου, γηπέδου ποδοσφαίρου και κλειστών γυμναστηρίων. 

Ο Δήμαρχος συμφώνησε «4 x 4», όπως είπε χαρακτηριστικά.

► Την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος υπερψήφισε ο «Πειραιάς για όλους». Ο Δημήτρης Γκερλές τόνισε ότι η παράταξή μας θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των υπό εξέλιξη έργων, ενώ παρατήρησε ότι η αδυναμία της δημοτικής αρχής να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του Δήμου αποτυπώνεται στην καθυστέρηση εκπόνησης μελετών (που αναλαμβάνουν γραφεία ιδιωτών) και εκτέλεσης έργων.

► Υπέρ της έγκρισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) οικονομικού έτους 2021 της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.Π.) τάχθηκε ο «Πειραιάς για όλους». Ο Παναγιώτης Βουτυράκος είπε ότι, παρά τις αναρίθμητες δυσκολίες, η ΚΟ.ΔΕ.Π ασχολείται ουσιαστικά με τις ευάλωτες ομάδες και επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός της για την προμήθεια κινητής μονάδας πολύπλευρης φροντίδας αστέγων αλλά και για την κάλυψη δαπανών κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Εστία ΙΙ» για πρόσφυγες και μετανάστες. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι δράσεις της θα πρέπει να απαλλαγούν από το προσωρινό των διαφόρων προγραμμάτων και να αποκτήσουν ένα μονιμότερο χαρακτήρα.

► «Παρών» δήλωσε ο «Πειραιάς για όλους» στην έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.), οικονομικού έτους 2021. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Αναστασάκος, η λειτουργία του Ο.Π.Α.Ν διακρίνεται από προχειρότητα και ολιγωρία. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού δεν διαμορφώθηκε μέσα από διάλογο μεταξύ των μελών του διοικητικού του συμβουλίου ούτε από ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό ή τη νεολαία. «Το μόνο που παρουσιάζει είναι μια λογιστική απεικόνιση -ορθή- και τίποτε άλλο», σημείωσε ο Παναγιώτης Αναστασάκος. ενώ η Βάνα Μελά έκανε λόγο για «παιγνίδι των ψευδωνύμων» που θα αναλυθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, απαντώντας στις απολύτως αναληθείς εγκλήσεις του Προέδρου του Οργανισμού, Ιωσήφ Βουράκη, έναντι των συμβούλων της παράταξής μας.

► Τα πεπραγμένα έτους 2020 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ανεπιφύλακτα ο «Πειραιάς για όλους», καθώς -όπως ανέφερε η Βάνα Μελά- αναγνωρίζουμε την καλή λειτουργία της˙ είναι σύννομη, είναι εμπρόθεσμη, είναι έγκαιρη. Και αυτό παρά τις επί της ουσίας διαφωνίες μας σε διάφορα θέματα. Υποχρεώσεις έναντι της πόλης υφίστανται και πρέπει να εκπληρωθούν, δηλαδή υπάρχουν σοβαρές ανάγκες επανόρθωσης λανθασμένων προσεγγίσεων, όπως π.χ. στην περίπτωση της πλατείας Γεννηματά.

Η ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Όλες οι παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου έκαναν μια σύντομη αναφορά. «Οι καιροί απαιτούν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σε αφύπνιση ακόμα και σε αγώνες» σημείωσε η Βάνα Μελά, εξηγώντας ότι «ο φασισμός, πέρα από όλα τ’ άλλα, πληγώνει τον ανθρωπιστικό πολιτισμό μας. Βάλλει κατά αυτού, βάλλει κατά του ίδιου του ανθρώπου».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 03.02.2021, κατά την οποία θα συζητηθεί -μετά από πρόταση του «Πειραιάς για όλους» την οποία αποδέχτηκε ο Δήμαρχος- το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Last modified onΚυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 12:36

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου