Απρέπειες, παραδοχές, αναρμοδιότητες, ντεσιμπέλ και φαινόμενα κανιβαλικής χρήσης στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 12.10.2022 │Ενημερωτικό Σημείωμα

Την αποφασιστικότητα της να συμβάλλει για να επιστρέψει η νομιμότητα και η ισονομία στην Τρούμπα διατύπωσε με όλους τους τόνους η παράταξή μας «Πειραιάς για Όλους», στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (12.10.2022), ενώ παράλληλα επέμεινε να ελεγχθούν τα φαινόμενα υπανάπτυξης, τα μπαρ-κανίβαλοι που επιδοτούνται γενναία από τον Δήμο Πειραιά, όπως φάνηκε από την κλιμάκωση των τελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Αλλά ας πάρουμε τα θέματα με τη σειρά σταχυολογώντας κάποια από αυτά πριν καταλήξουμε στο ζήτημα της Τρούμπας:

► Μετρό

Την «απρέπεια» της κυβέρνησης απέναντι στον δήμαρχο αλλά και την ίδια την πόλη να μην δοθεί ο λόγος στον κ. Γιάννη Μώραλη κατά την τελετή των εγκαινίων της λειτουργίας του μετρό στον Πειραιά, καυτηρίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 12.10.2022, ενώ σημείωσε ότι -με το μετρό ενταγμένο πια στη ζωή μας- από σήμερα και στο εξής πρέπει να εστιάσουμε σε δύο στόχους:
1.  το κυκλοφοριακό και κατά συνέπεια το κυνήγι του παράνομου παρκαρίσματος, κυρίως στους κεντρικούς άξονες της Γρ. Λαμπράκη και της Ηρώων Πολυτεχνείου, εκεί όπου σταθμεύουν ακόμα και τα οχήματα της αστυνομίας, επί του λεωφορειόδρομου μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, προκαλώντας κομφούζιο.
2. τη δημιουργία της γραμμής Πειραϊκής-Νοσοκομείων καθώς και της γραμμής Περάματος-Κερατσινίου ώστε και οι κάτοικοι αυτών των  περιοχών να έχουν αξιόπιστη και αξιοπρεπή πρόσβαση στον Πειραιά και το λιμάνι και να λειτουργήσει η πόλη μας όπως της αξίζει να είναι: μητροπολιτικό κέντρο με όλους τους πειραϊκούς δήμους σε άμεση σύνδεση.

Τέλος, συνεχάρη την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κα. Στέλλα Χρυσουλάκη και την ομάδα των νέων αρχαιολόγων για την άοκνη δουλειά τους από το 2012, χάρη στην οποία -στις ανασκαφές και τα ευρήματα- δημιουργήθηκε το εξαιρετικό υπόγειο μουσείο στον σταθμό Δημοτικό Θέατρο.

► Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος

Η παράταξή μας «Πειραιάς για Όλους» ενέκρινε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος ως προς τις προτεινόμενες αναπλάσεις και ασφαλτοστρώσεις, ενώ καταψήφισε τη μεταφορά του Κυριακάτικου Παζαριού από την πλατεία Ιπποδαμείας στην οδό Αγίου Φιλίππου στα Καμίνια. «Αντί να υπάρξει εξυγίανση και σύνδεση του παζαριού με τη κεντρική αγορά του Πειραιά, το πετάμε στην πίσω αυλή της πόλης» υποστήριξε ο Νίκος Μπελαβίλας και έφερε ως παράδειγμα διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης ανάλογης δραστηριότητας το Γιουσουρούμ στην Αθήνα (οδός Ηφαίστου και πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι) και την ανάδειξη του σε σημείο αναφοράς, συναντήσεων και υγειών εμπορικών ανταλλαγών.

► Τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα άναψαν τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η φθίνουσα κλιμάκωση στο ποσό του τέλους από το κέντρο προς τις συνοικίες δεν αρκεί από μόνη της να δημιουργήσει συνθήκες ίσης αντιμετώπισης των επιχειρηματιών. Και αυτό γιατί υπάρχουν μια Τρούμπα ή ένα Μικρολίμανο που χρεώνονται με τέλη πολύ κατώτερα του ύψους των κερδών τους. Η κραυγαλέα αδικία αποτυπώνεται στο ότι μικρά καφέ του κέντρου καλούνται να πληρώσουν 66,50€/μ2, ενώ τα μεγάλα νυχτομάγαζα της Τρούμπας 29,00€/μ2 και οι καφετέριες του Μικρολίμανου με τεράστιες πελατείες 24,60€/μ2, λιγότερο από το μισό. Ο «Πειραιάς για Όλους» ζήτησε το θέμα να αποσυρθεί και να επανεξεταστεί με την προσθήκη και άλλων παραμέτρων για την εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ δημοτικών τελών και τραπεζοκαθισμάτων. Εις μάτην. Όπως εις μάτην και οι επισημάνσεις του Νίκου Μπελαβίλα, της Βάνας Μελά και του Παναγιώτη Αναστασάκου τόσο για την κατάληψη του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και την άδικη κατανομή των τελών όσο και για τους εκκωφαντικούς ήχους που κρατάνε άγρυπνες τις περιοχές γύρω από την Τρούμπα και το Μικρολίμανο. Ειδικά για την απάνθρωπη ηχορύπανση από τη 1 το πρωί έως τις 6 τα ξημερώματα, ενώ όλοι παραδέχονται ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, η δημοτική αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας απολύτως αναρμόδια. «Να σταματήσει το μπραβιλίκι, όλο το παιχνίδι που παίζεται και διαλύει τις υγιείς επιχειρήσεις και τρομάζει τον κόσμο» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας, εξηγώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο κανιβαλικής χρήσης, όπου η επιβίωση του ενός επιβάλλει να στραγγαλιστούν όλα όσα υπάρχουν γύρω του.

Και τελικά ποιος είναι αλήθεια ο ρόλος μιας δημοτικής αρχής όταν καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα που, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, βρίσκονται εκτός της αρμοδιότητας της; Παραμένει ταμπουρωμένη πίσω από την αναρμοδιότητά της και ό,τι θέλει ας γίνει ή επεξεργάζεται ολοκληρωμένα σχέδια, προτείνει, πιέζει και διεκδικεί την υλοποίησή τους από τους αρμόδιους φορείς;

► Ακούστε τον Νίκο Μπελαβίλα για το Μετρό, τις επεκτάσεις και το κυκλοφοριακό στον σύνδεσμο https://youtu.be/QTfAqaH--DU
► Ακούστε τον Νίκο Μπελαβίλα, τον Παναγιώτη Αναστασάκο και τη Βάνα Μελά για την Τρούμπα, τα  τέλη των καταστημάτων και τις παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα  στον σύνδεσμο  https://youtu.be/FL2U9BAv9yw

Το βιογραφικό του Νίκου Μπελαβίλα

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου