Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου_02.11.2022│Ενημερωτικό Σημείωμα

Σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για την πόλη μας εστίασε ο επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης «Πειραιάς για Όλους» στη συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (02.11.2022).  

► Ο Νίκος Μπελαβίλας ξεκίνησε την τοποθέτησή του συγχαίροντας για την έναρξη της λειτουργίας της Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Περιβαλλοντικών Δεδομένων στον Δήμο Πειραιά, (https://www.climatepiraeus.gr/) στην οποία συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και διατίθενται ελεύθερα σε όλους και όλες τα γεωχωρικά δεδομένα της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής και την ενεργή συμμετοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, υπογράμμισε την αμέριστη στήριξή του σε αυτή την πρωτοβουλία (ήδη με δική του πρωτοβουλία το ΕΜΠ διέθεσε τα δεδομένα των καταγραφών της πόλης τα οποία ενσωματώθηκαν στη βάση) όπως και την πρόθεσή του μαζί με συναδέλφους του πανεπιστημιακούς να βοηθήσουν στην βελτίωση και την ανάπτυξη της.

► Το αδιαμφισβήτητο της προστασίας του περιβάλλοντος προκύπτει από την με αρ. 154/2022 Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία εγκρίνεται μεν το master plan της ΟΛΠ/Cosco υπό προϋποθέσεις δε, αφού απαιτείται κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον Πειραιά και αξιολόγηση των επιπτώσεων της στην πόλη πριν από την έναρξη οποιουδήποτε έργου. Και οι προϋποθέσεις αυτές είναι σοβαρές, διευκρίνισε ο Νίκος Μπελαβίλας, καθώς γίνεται απόλυτα σαφές ότι «δεν μπορεί να εξελίσσεται ένα τόσο μεγάλο καλάθι έργων χωρίς να παίρνει υπόψη τα κυκλοφοριακά δεδομένα, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια θετική εξέλιξη που βάζει σε τάξη μια γκρίζα ζώνη για την οποία -και εμείς ως παράταξη αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο- δώσαμε μάχη προκειμένου να επιβάλλουμε περιβαλλοντικούς όρους στη λειτουργία του λιμανιού».

► Την ανησυχία του μήπως η από δεκαετίες πολυπόθητη ανάπλαση της Πειραϊκής μετατοπιστεί από το μείζον στο έλασσον, κυρίως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εξέφρασε ο Νίκος Μπελαβίλας και πρότεινε να κοινοποιηθεί η σχετική μελέτη, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ακολουθήσει πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Και αυτό γιατί πρέπει να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής για τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του αρχαιολογικού περιπάτου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν με την απαραίτητη αξιόπιστη τεκμηρίωση οι αντιδράσεις τους για ενδεχόμενη απώλεια χώρων στάθμευσης εξαιτίας του έργου.

Παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Σταθάκη ζήτησε να ελεγχθεί η νομιμότητα της λειτουργίας εκτός ωραρίου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλαζ Φρεαττύδας, ενώ ο Δημήτρης Γκερλές αναφέρθηκε στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το παρκάκι Καζανόβα και Λυγινού στην Πειραϊκή με εμφανή τα σημάδια της απόλυτης εγκατάλειψης. (σ.σ. Με κάποιο μαγικό τρόπο την Παρασκευή 4.11. το παρκάκι ήταν καθαρό και περιποιημένο). Πάντως, μαγικά δεν πρόκειται να λυθεί το ακανθώδες ζήτημα της σχολικής στέγης στον Πειραιά. Και αυτό γιατί -όπως επισήμανε ο Δημήτρης Γκερλές- η δημοτική αρχή όχι μόνο αδιαφορεί αλλά προχωράει και σε αποχαρακτηρισμούς χρήσης κτιρίων -στην οποία περιλαμβανόταν ο όρος «εκπαίδευση» και αφαιρέθηκε- όπως συνέβη πρόσφατα στην οδό Φαλήρου στην Δ’ Δημοτική Κοινότητα. 

► Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την έγκριση ή όχι επικαιροποίησης παλαιότερης απόφασης για την ανακατασκευή του Ρολογιού και της επιστροφής ή όχι των χρημάτων στους δωρητές, ο πρώην δήμαρχος κ. Χρήστος Αγραπίδης ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχουν οι τρεις από τις τέσσερεις μεταλλικές πλάκες του Ρολογιού καθώς και οι δείκτες και ίσως ο μηχανισμός του και πρότεινε την αγορά τους και τη διαφύλαξη/συντήρηση τους. «Αν σώζονται τεκμήρια τόσο συμβολικά όσο η πλάκα του Ρολογιού, ακόμα κι αν δεν λειτουργεί, έχει νόημα να διασωθεί από τον Δήμο και να βρεθεί στα “θησαυροφυλάκια” του Δήμου, να βρεθεί στην Πινακοθήκη, να βρεθεί στο μελλοντικό μουσείο της πόλης του Πειραιά, που ελπίζω ότι κάποτε θα το φτιάξουμε. Είναι αμαρτία να χαθεί» υπογράμμισε από την πλευρά του «Πειραιάς για Όλους» ο Νίκος Μπελαβίλας και αφού απέκλεισε κατηγορηματικά την ανακατασκευή του, πρότεινε: «Να αγοραστεί το ιστορικό τεκμήριο της πλάκας ή των πλακών του Ρολογιού και τα χρήματα των δωρητών, αφού ερωτηθούν, να διατεθούν -ακριβώς για τον ίδιο σκοπό της διάσωσης της μνήμης της πόλης- στο Ιστορικό Αρχείο της πόλης. Είναι το μόνο υλικό, πέρα από τα αρχαιολογικά, που έχουμε και πρέπει να αναδείξουμε και να προφυλάξουμε». 

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξη  ο «Πειραιάς για Όλους» έριξε ιδιαίτερο βάρος στο «Σινέ Καλιφόρνια», στις επεμβάσεις βιοκλιματικής ανάπτυξης στη μελέτη του έργου στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη αλλά και στο κυκλοφοριακό.

► Αποσύρθηκε για να επανέλθει αναθεωρημένο στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της έγκρισης των όρων για τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μακροχρόνιας μίσθωσης μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Δελφών σχετικά με το κτίριο όπου στεγάζεται το κινηματοθέατρο «Καλιφόρνια» και δύο καταστήματα του ισογείου. Και αυτό χάρη στην τεκμηριωμένη παρέμβαση του φίλου, αρχιτέκτονα Χάρη Μιχαήλ, ο οποίος ως εκπρόσωπος της «Κίνησης Κατοίκων για τη Διάσωση και Αναβίωση του ιστορικού κτιρίου “Σινέ Καλιφόρνια”» -αφού αποδόμησε το αφήγημα του βιοκλιματικού σχεδιασμού για το κτίριο, καθώς η ιστορική αρχιτεκτονική μορφή του απειλείται με μορφολογική αλλοίωση και καταστροφή- επέστησε την προσοχή στο τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που δημιουργείται με την έξωση εντός εξαμήνου των ενοικιαστών των δύο καταστημάτων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια της ερήμωσής του όχι μόνο δεν το εγκατέλειψαν αλλά αντίθετα κράτησαν ζωντανό αυτό το τοπόσημο των Μανιάτικων. «Είναι ηθικό το ζήτημα» πρόσθεσε ο Νίκος Μπελαβίλας, διευκρινίζοντας ότι τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης και ο πρόεδρος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Λεωνίδας Μελάς από την πλευρά της δημοτικής αρχής όσο και ο ίδιος μαζί με τους κοινοτικούς συμβούλους του «Πειραιάς για Όλους» Μαρία Κατσαντώνη και Γιάννης Βαρκαρόλη διαβεβαίωναν τους καταστηματάρχες ότι ο Δήμος Πειραιά δεν έχει κανένα λόγο να πιέσει για την έξωσή τους αν δεν αρχίσουν τα έργα. Γι’ αυτό ζήτησε να εξεταστεί η νομική διατύπωση για την παράταση της μίσθωσης μέχρι τη δημοπράτηση του έργου, ώστε στην περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις να μην αντικρίσουμε την ερημία που προκαλούν τα κατεβασμένα ρολά. Με πρόταση του Δημάρχου το θέμα αποσύρθηκε, προκειμένου να βρεθεί νομική λύση για την παραμονή των καταστημάτων μέχρι την έναρξη των έργων.

► «Υποδειγματική» χαρακτήρισε ο Νίκος Μπελαβίλας τη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Θεοτόκη που εκπόνησε η ομάδα του Αναπτυξιακού Οργανισμού, σημειώνοντας ότι δεν συμμερίζεται όσα ακούγονται περί εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας κ.ά. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη χώρων στάθμευσης, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές που ίσως προκαλέσουν σοκ, κυρίως στις συνήθειες της καθημερινότητας των κατοίκων, όπως συμβαίνει αρχικά σε όλα τα έργα ανάπτυξης και προοπτικής και στην πορεία γίνεται αντιληπτή η ωφελιμότητά τους. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γκερλές εκτίμησε ότι η μελέτη είναι προβληματική και μετέφερε το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Α’ Δημοτικής Κοινότητας κατά την παρουσίαση της από τρεις εκπροσώπους του Αναπτυξιακού Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι επιχειρήθηκε χειραγώγηση των κοινοτικών συμβούλων καθώς και ότι δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα που έθεσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Στους συνδέσμους, αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις:
· Νίκος Μπελαβίλας (Πύλη Ανοικτών Περιβαλλοντικών Δεδομένων, γνωμοδότηση ΣτΕ   για ΟΛΠ/Cosco, ανάπλαση Πειραϊκής) https://youtu.be/KXHEjekVdik
· Δημήτρης Γκερλές (σχολική στέγη) https://youtu.be/ulXKmqfD1ns
· Μαρία Σταθάκη (Φρεαττύδα) https://youtu.be/ZTzstCfrD8M
· Νίκος Μπελαβίλας (Ρολόι) https://youtu.be/DAqB2M1LGOQ
· Χ. Μιχαήλ & Ν. Μπελαβίλας (Σινέ Καλιφόρνια) https://youtu.be/wGqi7HKhFKc

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου