Εκκένωση αστυνομικού μεγάρου: Παράδοση στους όρους του real estate ή συνολικός σχεδιασμός και όραμα για την πόλη;│Ο Παν. Αναστασάκος στο «Κανάλι Ένα-90,4»

Στην εκκένωση του κτιρίου που στεγάζει δεκαετίες ολόκληρες την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και τη μεταφορά της αστυνομίας σε άγνωστο προς το παρόν σημείο -κάπου σε μια άκρη της πόλης, όπως ακούγεται- αναφέρθηκε ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04.05.2022), με το ερώτημα ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει ο Δήμος για να έχει η αστυνομική διεύθυνση μια αξιοπρεπή στέγη εύκολα προσβάσιμη στους πολίτες.

Το θέμα απασχόλησε το Σάββατο 14.05.2022 το δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα-90.4» και την εκπομπή «Στον παλμό του Πειραιά». Την παράταξή μας εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναστασάκος, ο οποίος συζητώντας με τους οικοδεσπότες δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Παρασκευά και αφού επισήμανε ότι πράγματι το κτίριο πρέπει να ανασκευαστεί ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σύγχρονους κτιριακούς κανονισμούς για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών-επισκεπτών, σημείωσε:

-   Το αστυνομικό μέγαρο αποτελεί μια ψηφίδα της ιστορίας της πόλης. Κουβαλάει μνήμες αγώνων και καταστολής αλλά και έντονων πολιτιστικών αναζητήσεων καθώς στα υπόγειά του βρίσκεται ο δημοτικός κινηματογράφος «Αττικόν» όπου πιθανόν σώζεται το αρχείο του, οι αφίσες του, η μηχανή προβολής ταινιών. 

- Η αστυνομική διεύθυνση πρέπει να στεγάζεται στο κέντρο της πόλης για να εξυπηρετεί με σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους πολίτες, είτε πρόκειται για πολίτες που τηρούν τον νόμο είτε για παραβάτες του νόμου.

-  Ο εκτοπισμός των δημόσιων υπηρεσιών από το κέντρο και η αλλαγή χρήσης των κτιρίων στο όνομα της ανάπτυξης και τις επιταγές του real estate αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πόλης.

- Η ξεπερασμένη λογική «με τον παρά του πάει ο καθένας», που υιοθετεί η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να αποτελεί συστατικό του δημόσιου λόγου.

- Η ανάπτυξη της πόλης πρέπει να έχει συνολικό σχεδιασμό και όραμα, να έχει διάλογο μεταξύ των φορέων, των συλλογικοτήτων, των κατοίκων, να έχει ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου και αθλητισμού, να έχει ανθεκτικότητα στο χρόνο και να είναι πάντα σε συνάρτηση με τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων.

► Ακούστε τον Παναγιώτη Αναστασάκο εδώ

Video Gallery

Πειραιάς για Όλους: Δραγάτση 12 - Πλατεία Κοραή | Δημαρχείο Πειραιά 4ος όροφος│Γραφείο 8 | τηλ: 2132022353 & 2132022252
Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου